משקולות, נשיות והצלחה | תכירו את אלירז כץ

משקולות, נשיות והצלחה | תכירו את אלירז כץ

תכירו את אלירז בראון כץ, אלופת ארצות הברית בPower Lifting למכללות, בת 26, מתגוררת בתל אביב ובעלת רזומה שאתם רוצים לדעת עליו. למה? כי ההישגים של אלירז הם דחיפת מוטיבציה לכל מתאמן, לכל הורה ולכל אישה. נפגשתי עם אלירז לשיחה צפופה על אימונים, על מכשולים, משקולת, על גלולות, תדמית והצלחות.

אלירז3

ילדות ספורטיבית והישגיות אולימפית

אלירז גדלה בתמרת שבעמק יזרעאל, וגם בתור ילדה היתה מאוד ספורטיבית. ״ הייתי טום בוי, ועסקתי בספורט מגיל צעיר. התחלתי לרקוד בגיל 3, ובכיתה ד׳ שידרגתי להתעמלות קרקע והתעמלות מכשירים עד גיל 14, והייתי חלק מנבחרת חיפה. משם, בגיל 14 התחלתי אתלטיקה קלה והייתי בנבחרת ישראל״.

דחפו אותך לעסוק בספורט?

״לא. אמא שלי היתה מסיעה אותי לחוגים, אבל הבחירה היתה שלי״.

אלירז הצטנעה, אבל הוצאתי את זה ממנה בכוח: כבר מימי צעירותה , בגיל 17, היא החזיקה בתארים ספורטיביים מרשימים, בשנת 2005 היא היתה אלופת קרב שבע, מאה מטר משוכות, 200 מטר, 800 מטר, קפיצה לגובה, קפיצה לרוחק, הטלת כידון והדפת כדור ברזל לנערות. משם אלירז המשיכה לצבא והיתה ספורטאית מצטיינת בזמן ששירתה כמורה חיילת בבית ספר קישון בחיפה.

לאחר שסיימה את שירותה הצבאי, המשיכה אלירז לקטוף תארים ולהתקדם בדרך הייחודית שבחרה, גם אם הבחירות לא תאמו תמיד את ציפיותיה. ״עברתי לארה״ב והתחלתי ללמוד קדם רפואה בפנסילבניה. הצטרפתי בקולג׳ לנבחרת האתלטיקה  אבל לצערי, בזמן ההמתנה לכל מיני הסדרים בירוקרטיים, העלתי תוך חודשיים  10 קילו. לא התאמנתי עם הנבחרת במהלך ההמתנה, ויחד עם התזונה האמריקאית בחורף, השינויים בגוף שלי נתנו את אותותיהם. עליתי ממשקל קל של 58 למשקל כבד יותר של 68, ועברתי מאתלטיקה קלה לאתלטיקה כבדה (power lifting)״.

אלירז הצטרפה לנבחרת הPower Lifting של Pan State Univaersity.  פאואר ליפטינג או בעברית ״ הרמת כוח״ הינה תחרות הכוללת סקוואט, לחיצת חזה ודדליפט.

התרגילים הבסיסיים שמתאמנים עליהם ושמתחרים בהם הם: סקוואט (בק), לחיצת חזה, דד ליפט. למתחרים יש את האפשרות לבחור האם ברצונם להתחרות בכל שלושת התרגילים ("קרב שלוש") או אך ורק בתרגיל הבנץ'-פרס. כל מתחרה זכאי לשלוש "כניסות" - שלושה ניסיונות לביצוע התרגיל. מתחרה אשר כשל בניסיון מסוים, לא יוכל להוריד את המשקל בכניסתו הבאה, אם כי רק להותירו ללא שינוי או להעלותו. ב"קרב השלוש" המנצח הנו המתחרה אשר הרים את המשקל הרב ביותר בקטגוריה אליה הוא שייך (הקטגוריות נקבעות על-פי משקל גוף המתחרה וגילו, ומשתנות בהתאם לפדרציות), אחר חיבור תוצאות שלושת התרגילים, חיבור התוצאות הללו נקרא "טוטאל".

אלירז 5

אלירז, איך בכלל מתאמנים לתחרות לכזו? עוברים איזו מוטציה לדמות מאקס מן?

״עובדים לפי קטגוריות משקל (אני מתחרה ב63 קילו). עושים 3-4 אימונים בשבוע, אימונים בחדר כושר ובשאר הזמן הקפדה יתרה על אוכל ושינה״.

במה מתבטאת הקפדה על אוכל?

״כדי להישאר בקטגוריית משקל מסוימת צריך לאכול מספיק ובו זמנית גם לאכול נכון ונקי, לא לאכול שטויות, ולאכול בהתאם למה שהגוף צריך כדי לשמור על אנרגיה״.

מה את הכי אוהבת בפאואר ליפטינג?  כי אני מניחה שאם צריך לישון מספיק, זו כבר סיבה מספיק טובה להתאהב...

״מה שיפה בפאואר ליפטינג, וכמעט ולא קיים בשום תחום בחיינו, הוא שאיך שאת נראית לא משנה לאף אחד. מה שחשוב הוא כמה את מרימה״.

אלירז התחרתה מטעם האוניברסיטה במשך 3 השנים בהן למדה שם, כשלאורך הזמן היכולות שלה הלכו והשתפרו. ״התחלתי ממוצעת בשנה הראשונה, עליתי להיות חמישית בשנה השנייה ובשנה השלישית זכיתי באליפות ארה״ב בפאואר ליפטינג למכללות. בזכות הניצחון הוזמנתי לייצג את ארה״ב בתחרויות Power lifting העולמית. הקיץ האחרון התחרתי בקנדה, אליפות צפון אמריקה והאיים, והשנה, בחודש מרץ אני נוסעת להתחרות ב- Arnold sport's festival בקולומבוס, אוהיו.

איך את מתאמנת לקראת התחרות? את לא אמורה להיות כל היום עם מאמן צמוד?

״אכן יש לי מאמן צמוד, קוראים לו זאק קופר והוא האחראי על פאואר ליפטינג במכללות בארה״ב. התקשורת איתו היא על בסיס יומיומי והיא מתנהלת אונליין. הוא מלווה אותי לאורך כל הדרך, אני שולחת לו סרטונים של ההתקדמות והוא שולח לי פידבקים״.

ויש לך תנאים להתאמן בארץ לתחרות שכזו?

״יש הרבה קשיים בארץ. אני מתאמנת בקולנוע פאר, ולמרות שחדר הכושר מצוין, זה קשה מכמה בחינות. הגובה שלי הוא 167, וחדרי כושר בארץ מותאמים בעיקרם, בראש ובראשונה לגברים, לאנשים בגובה ממוצע  של 175 . חוסר ההתאמה הזו באה לידי ביטוי בכלוב (מתקן אימונים בסיסי). כשאני עושה סקווט, צידי הכלוב  התחתונים שאמורים לבלום את המוט בירידה כלפי מטה במקרה של נפילה, אצלי הם עוצרים את התנועה לפני שהגעתי לתחתית הסקווט. אני לא מגיעה למצב בו אני משלימה את התנועה, וכדי להשלים אותה אני למעשה צריכה ללכת עם המוט מעלי, 2 מטר לאחור כדי להצליח לעשות תנועה מלאה. גם בלחיצת חזה, אין הגנה בצידי המוט והאופציות להתאמת גובה מאוד מוגבלים, הם גבוהים מידי או נמוכים מידי״.

אלירז2
לוקחת את האליפות

איך למעשה נראים האימונים שלך? זה נראה כאילו יש צורך באימונים ממש מפרכים, על בסיס יומיומי, עם מאמן שעומד מעליך וצורח עליך שהכאב הוא זמני, אבל תחושת ההישג היא נצחית...

״אז בכל יום של אימון אני עובדת על שלושת התרגילים, כשאחד מהתרגילים הוא התרגיל המוביל ואותו אני עושה כבד באותו היום. נוסף לתרגילי הבסיס אני כמובן עושה גם תרגילים תומכים. למשל, ביום של סקוואט אני עושה סקווט כבד, טוטאל של 10 סטים סה״כ, מס׳ חזרות נמוך עם משקל של 110-120 קילו (!!!!) . המשקל עולה משבוע לשבוע ככל שמתקרבים לתחרות. יחד עם זה, אני עושה גם לחיצות חזה עם הרמה רחבה עם השהיות, משם עוברת חזרה לסקווט (עם השהיאלירז01ות בתנועה למטה), ואז לדד ליפט.״

נשמע כמו עוד יום טיפוסי של דמות קומיקס נשית שאי אפשר להביס גם אם איירון מן, קפטמן אמריקה ות׳ור יחברו יחד. מה היעד המשקלי לתרגילים הללו לתחרות הקרובה?

״המשקלים שאני רוצה להגיע אליהם הם 190 קילו בק סקווט, 190 קילו דד ליפט, ו 95 קילו לחיצת חזה. התחרות הספציפית הזו מתקיימת עם ביגוד מיוחד, מעין חליפות לחץ שעוזרות בהרמה, אז המשקלים יכולים לעלות״.

זה מדהים איך אלירז מדברת על הרמה של משקל שהוא פי 3 ממשקל הגוף שלה, ממש כמו כל שיחת חולין על ׳קניתי טייץ חדש והוא יושב יפה׳...

איך פאואר ליפטינג השפיע עליך בחיי היומיום? ״בהרבה מובנים. הבטחון העצמי שלי עלה, ולמרות שהרבה פעמים אני לא עושה אירובי כדי לשמר אנרגיה לשיקום סיבי השריר, אני שלמה עם עצמי ועם הגוף שלי, למרות שאני לא באחוז שומן נמוך״.

על גלולות, נשים ודברים שלא מספרים לנו

כחלק מלימודיה בפנסילבניה, אלירז למדה מגדר, תחום שהיא משלבת מאוד בלימודיה ובחיי היומיום. ״כרגע אני לומדת למבחני הקבלה לתכנית ה4 שנתית של לימודי הרפואה בארץ. אני נתקלת במחסומים מגדריים ואפליה מגדרית בכל התחומים הקשורים רפואית.״

מה למשל?

״קחי למשל מחקרים שנעשים על תרופות. מרבית המחקרים שנעשו על התרופות נעשו רובם רק על גברים (מלבד בשנים האחרונות), וכך, באופן קונסיסטנטי לא ברור איך נשים מגיבות לאורך זמן לתרופות מסויימות. למשל, קחי את נושא המחזור הנשי. מחזור נחשב לטאבו בתרבויות בעולם ובארץ, נושא שממעיטים לדבר עליו. כך למשל קיים מוצר שאינו נפוץ בשוק מסיבות כלכליות ופוליטיות, שנקרא diva cup, אותו מייצרות מספר חברות בודדות, שאמור להחליף את השימוש בתחבושות ובטמפונים, ומלבד החסכון הכלכלי שבו, הוא אמור גם להחליף את הנזקים הבריאותיים שנלווים אליהם. למה זה לא נפוץ לדעתך? למה לא מספרים לנו עליו? מהסיבה הפשוטה שמדובר במוצר שהינו רב פעמי בכל הנוגע לנושא שהוא טאבו, נושא שלא מדברים עליו, משהו שהוא ׳מגעיל׳, לפחות בתפיסה. וכמובן שיש גם עניין יותר פוליטי כלכלי, כדי לא לצמצם את צריכת הטמפונים והתחבושות, המוצר נשמר ׳בחדרי חדרים׳״.

וואו, זה נשמע כמו משהו שבאמת יכול לחסוך הרבה...

״יתרה מכך, ידעת שיש גם גלולות שמיועדות לגברים שמשפיעות על המוביליות של הזרע, שגם הן, מסיבות פוליטיות, כלכליות ומגדריות, לא נפוצות בשוק הרחב.״

״בואי, אני ארים את זה בשבילך״

סיטואציות חדר כושר הן דבר מאוד משעשע להיתקל בהן. ברחוב אף אחד לא יהיה ג׳נטלמן כמו גברברי חדר הכושר שמוכנים להרים, להוביל, להזיז, ולשנע בשבילך, והכל בעבור ההרגשה שהם עושים שימוש באותם השרירים אותם הם גידלו וטיפחו לתפארת. ואז כמובן גם לתת לך עצה טובה על הגוף שלך ועל הסקווט שאת עושה. איך החוויות האלה אצלך אלירז? ״כמעט כל יום יש סיטואציות מצחיקות כמו מתאמנים שמציעים לי ״בואי אני ארים את זה בשבילך. זה בהחלט משעשע״.

אלירז0
רוצים לנחש מי ניצח?

יש הערות שיכולות לעצבן אותך למשל?

״כשאנשים זורקים לי הערות כמו ׳תרימי לבד ממילא את יכולה להרים הרבה יותר׳., זה ממש מעצבן אותי!״.

למה זה מעצבן?

״כי בין גבר לגבר לא היו נאמרים דברים כאלה. זה לא משנה באיזו סיטואציה את, רק כי את אישה את תמיד ׳תזכי׳ להערות מאיזשהוא סוג״.

אין ספק שלאנשים תמיד יש מה להגיד, במיוחד כשמישהו עושה דברים שנשגבים מיכולת הבינה, ההבנה או המסוגלות הגופנית שלהם.

וכמובן תמיד יש הערות לגבי הגוף, הרחם והמיניות שלך בטח...

״אני תמיד מקבלת פידבקים של ׳את לא נראית מרימת משקולות׳, כי בתפיסה התרבותית אני אמורה להיות שרירית וגברית עם אותם שרירי יאלירז 6דיים בולטים וגדולים כמו שיש לגברים, למרות שאני בכלל מרימה יותר מהם״.

אני מאמינה שלא רק גברים חושבים ככה, סביר להניח שגם נשים תתאר לעצמן שאת נראית כמו אלי האנה לפחות, כי משקולות עושות אותך מנופחת ומסיבית ושרירית וגברית, הלא כן?

״כן, גם לנשים יש את התפיסות המוטענות הללו. וכמובן יש גם את החששנים: ׳למה את עושה את זה? את לא תוכלי ללדת... הרחם שלך… הלא יודעת מה שלך… יותר מדי הורמונים גבריים… בלה בלה בלה׳. בחור חביב אחד שלח אותי יום אחד להתייעץ עם רופא בעניין…. את יכולה לדמיין מה עניתי לו.״

ועל המיניות שלך את נשאלת? כי זה הרי לא הגיוני שאת סטרייטית ואת כזו חזקה...

״הרבה פעמים חושבים שאני לסבית. אני לא מגיבה לחיזורים ומרימה משקולות. אני לא נענית לחיזורים כי לכולם בעיקר אכפת מאיך שאדם נראה, ובספורט שלי זה לא חשוב איך אתה נראה. חיזורים שנוגעים באופן אוטומטי למראה שלי - מורידים לי את מידת העניין בבן אדם.״

בתור מישהי מהממת ביופיה, שאין לי ספק שזוכה למחמאות, אלירז הצליחה להעביר לי מסר מאוד חשוב: יש לנו בעייה חברתית חמורה עם תדמית גוף ותפיסה חברתית של מראה חיצוני.  כן כן אני יודעת שזה לא חדש לאף אחד, אבל העובדה שבאופן טבעי אנשים פחות יפים יעניקו פחות חשיבות ליופי, לא תקפה יותר, כי אלירז משנה את חוקי המשחק. אלירז מהווה מודל לחיקוי, מודל אנושי ומודל נשי. היא חזקה בזכות הבחירות שלה, בזכות העוצמה שלה לעשות מה שלא עומד בקנה אחד עם מה שמקבול מבחינה חברתית ובזכות העובדה שאחרי הכל, עוד כמה שנים היא תהיה הרופאה שלי והרופאה של הילדים שלי ואני יודעת שמעבר לטיפול רפואי היא תעניק לאנשים ערך מוסף ומערכת ערכים שיהיה ראוי לשמר!